Kerrospukeutuminen

Kylmät ilmat tekevät tuloaan ja moni miettii, mitä pukea ulos ja missä järjestyksessä.  Aamun kirpeys ja iltapäivän lämmin aurinko tekevät alkusyksyn pukeutumisesta haastavan. Kerrospukeutuminen toimii kuitenkin jo alkusyksystäkin niin lapsilla kuin aikuisilla.

Kerrospukeutumisessa kannattaa ottaa huomioon, millä tavoin ulkoilee ja millaisessa säässä. Jokainen voi omalla ja lapsensa kohdalla myös arvioida, millä tavoin keho esimerkiksi reagoi liikkumiseen tai ylipäätään erilaisiin säihin ja pukeutua sen mukaan. Kerrospukeutumisella tarkoitetaan yleensä kolmea vaatekerrosta, joiden väliin jäävä ilma pitää lämpimänä. Jokaisella kerroksella on oma tarkoituksensa.

Merinovilla toimii alimmaisena vaatekerroksena hyvin, koska se mukautuu ominaisuuksiensa ansiosta hyvin kehon lämpötilaan. Merinovilla pysyy myös hikoillessa kuivana ja lämmittää, sillä se ei sido itseensä kosteutta. Kuivana pysyminen onkin alimman kerroksen tärkein merkitys. Merinovilla on myös siitä hyvä ja helppo materiaali, ettei sitä tarvitse jokaisen käyttökerran jälkeen pestä. Usein pelkkä tuuletus riittää.

Välikerroksen tarkoitus alimmaisen ja päällimmäisen vaatekerroksen välissä on sitoa itseensä kosteutta ja tehdä olo mukavaksi ja lämpimäksi. Välikerroksia voi halutessaan lisäillä, jos siltä tuntuu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liian tiukat vaatekerrokset eivät toimi toivotulla tavalla. Päällimmäinen kerros on omiaan suojaamaan tuulelta ja vesisateelta.

Pipon merkitystä pukeutumisessa ei sovi unohtaa. Hyvä pipo estää kerrospukeutumisen antaman lämmön haihtumisen kehosta ja on samaan aikaan hengittävä ja lämmin. Silloinkin, kun juostaan kovaa ja kiipeillään hikikarpalot selkää pitkin valuen. Ominaisuuksiensa puolesta merinovilla on siis täydellinen valinta pipomateriaaliksi.

Superyellow:n pipoissa on tuulta vastaan kaksikertainen taitos otsan kohdalla. Ohuempi neulos pipoissa, kuten esimerkiksi Sailorissa, on erinomainen vaihtoehto niille lapsille, joiden leikeistä ei vauhtia puutu. Kun taas ilma on purevampi tai ulkoilija on vilukissa, voi esimerkiksi paksumpi neuloksinen Björn tehdä olon vielä mukavammaksi.  

Joustava merinovilla mukautuu jokaisen yksilölliseen pään muotoon sopivaksi. Laadukas pipo myös istuu päähän sopivasti, jolloin käyttömukavuus kasvaa. Kouluikään ehtineelle voi hyvin valita pipon aikuisten puolelta, jos miettii kokoa ja haluaa varmistua siitä, että myös korvatkin pysyvät lämpiminä!