Tunnetusti Suomen kesäsää voi yllättää, ja usein juhannuksena onkin hyvä varautua myös kylmempään säähän. Lämmin vaatetus voi pelastaa juhannusyön juhlinnan, joten merinovillapipo kannattaa pakata ehdottomasti mukaan. Säästä huolimatta juhannus on ihana yöttömän yön juhla, jolloin Suomen luonto on kauneimmillaan. Juhannusta odotellessa keräsimme muutaman mielenkiintoisen faktan keskikesän juhlasta.
- Juhannus ei ole pelkästään Suomessa vietettävä juhla, vaan sitä juhlitaan muissakin Pohjoismaissa. Alkunsa keskikesän juhla on saanut Islannista.
- Entisaikaan keskikesän juhlaa vietettiin ilman ja ukkosenjumala Ukon kunniaksi, toivoen jumalalta hedelmällisyyttä ja hyvää satoa. Juhannus-nimeä alettiin käyttää keskiajalla, jolloin juhlapäivä nimettiin Johannes Kastajan päiväksi.
- Aiemmin tärkeä osa juhlintaa oli suursiivous ja talon nurkkien koristelu juhannuskoivuilla. Juhannuskoivulla on edelleen keskeinen merkitys, ja monien juhannuslöylyissä mukana on koivunoksista tehty vihta tai vasta.
- Yksi vanhimmista juhannusperinteistä on juhannuskokon sytyttäminen. Aikoinaan kokon tarkoitus oli ajaa pois pahat henget ja demonit.
- Juhannustaiat ovat monille suomalaisille tuttuja, ja niilläkin on pitkät perinteet. Käytänteet hieman vaihtelevat, mutta usein taikojen tarkoituksena on nähdä tuleva puoliso.
- Juhannus on epäilemättä yksi rakkaimmista juhlista suomalaisille. Perheen ja ystävien kanssa vietetty aika syöden, saunoen ja luonnosta nauttien on monille kesän ehdoton kohokohta.